A meleg szoba alap kell hogy legyen

A panziónkban nagyon sok gond volt a fűtéssel. Rengeteget panaszkodtak a vendégeink, akik fűtésidőben jártak nálunk, hogy fáznak. Ez pedig elég rossz visszajelzés egy panzió esetében, valljuk be. De sokáig nem tudtuk, hogy hogyan oldjuk a problémát. A központi fűtéssel egyszerűen nem volt, amit kezdjük. Többször is kitisztíttattuk a fűtőtesteket minden szobában, és azóta is nagyon figyelünk a rendszer karbantartására, de ez mégsem segített ki bennünket. Kályhát hiába rakattunk volna a szobákban, ez a megoldás már több, mint száz éve lejárt. Persze gondolkodtunk azon, hogy vásároljunk elektromos fűtőtesteket, de az volt a gondunk vele, hogy azok mindig csak akkor csinálnak meleget, ha működnek és csak egy kicsiny részében egy szobának. Ráadásul van, aki nem is szereti, ha ráfúja a meleget. Tudjátok, ezekről a viszonylag kicsi, áramhoz csatlakoztatható, ventilátorszerű fűtőtestekről beszélek. Csak nyelik az áramot, de alig van valami hasznuk. Na meg, olyan rosszul is mutatnak a szobákban, ha a földön szanaszét ilyen gépecskék van. Előre jelzik azt, hogy nem elég meleg a fűtés és majd külön kell még melegíteniük a kedves vendégeknek. Ez pedig már első nekifutásra rossz dolog. Szóval elég sokat tanakodtunk, hogy mi legyen, mígnem az egyik vendégünk állt elő egy megoldással, ami végül elnyerte a tetszésünket.

A megoldás pedig a fűtés inverteres klímával lett. Ha nem ismered az inverteres klíma jelentését, elsőre kicsit furán hangzik, hogy hogyan akar valaki klímával fűteni? Úgy, hogy ezek az inverteres példányok nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmasak. Vannak közöttük olyanok, amelyek kifejezetten képesek egyedül befűteni a teret, és vannak olyanok amelyek csak kiegészítő fűtésre alkalmasak (nekünk pedig pontosan erre volt szükségünk). Persze, ezeket az információkat már nem is a vendégünktől tudom, hanem a futesklimaval.com oldalról, ahonnan később majd meg is rendeltem a felszerelésemet. Eléggé boldog voltam az ügyben, mivel már ezer éves klímáink voltak a szobában, és nyaranként gyakran akadt velük gondunk, többször kellett már szerelőt is hívnunk. Úgyhogy így, nemcsak egy új klímarendszerbe fektettem bele, hanem ezzel együtt a fűtés problémáját is megoldottam. így kell igazán jó üzletet kötni, nem?

A weboldalon többféle készülék is található, melyeknek mind megvan a maguk tulajdonsága. Persze egyszerű halandóként nehéz érteni hozzájuk, de szerencsére nagyon segítőkészek a webshop dolgozói (ha ezt lehet webshopnak nevezni), szóval elláttak bőven tanácsokkal azt illetően, hogy melyik készülékekre van szükségem. Mint már mondtam, csupán kiegészítő fűtésre volt szükségem, ahhoz kellettek a klímák, és nem teljes fűtéshez. De mint kiderült, nem mindegyik szobába ugyanazt a típust ajánlották. Több dolgot vettünk figyelembe: a szoba mérete, az ott lévő központi fűtés fűtőtesteinek száma, a szoba elhelyezkedése (van-e alatta, mellette, felette más szoba, ami segíthet a hőmérsékleten) és a többi. Úgyhogy végül is három típusú inverteres klímát vásároltam, összesen 13 darabot (22 darabot a szobákba és egyet a recepcióba/ előcsarnokba, hogy ott is kellemes hőmérséklet fogadhassa a vendégeket télen és nyáron egyaránt).

Az árak egyébként, amiket nekem végül fizetnem kellett nem teljesen egyeztek meg azzal, amit a weboldalon láthattok, mivel öt klíma rendelése fölött kedvezményeket adnak. Én pedig bőven meghaladtam az öt darabot, többször is. De egyébként ha az otthonodba gondolkozol, és csak egyet tervezel vásárolni, még úgy is abszolút megéri ez a befektetés (szerintem). Az ár egyébként minden esetben tartalmazza a készülék árán kívül a kiszállítási költséget, a végfelhasználói tanúsítványt és a telepítés költségét, mely három méteren belüli csövezést és maximum három méter magasságon történő szerelést jelent. A megrendelésemet egyébként telefonon adtam le, mivel így részletesen át tudtam beszélni egy szakértővel, hogy mire van szükségem. A szerelést pedig úgy oldottuk meg, hogy két adagban rendeltem, és az a két nap előtt, amelyekre a megrendelés és a szerelés szólt, hívtam még néhány szerelőt, hogy szedje le nekem a régi, fűtésre alkalmatlan és amúgy is már rosszul működő klímákat. A két szerelős nap között egy hét különbséget hagytam, azért, hogy tudjunk a szobákkal és a vendégekkel is bőven gazdálkodni. Előre meg volt mondva, hogy egy bizonyos időszaktól melyik szobákba nem adhatunk ki helyet, aztán pedig fordítva, a többibe nem. Gond nélkül lezajlott a dolog, hiszen olyan időszakot választottam, amikor amúgy sem volt szezon (ami nyáron a nyaralások miatt, és télen az ünnepek miatt szokott lenni, de tavasszal és ősszel kicsit csendesebb).

Úgy hogy így sikerült megoldani a gondunkat. Egyébként most meg épp azt próbálom elintézni, hogy elintézzem magamnak a Geo-tarifát, amivel olcsóbb lesz az áramfogyasztásom a na bizonyos időszakaiban. Ez jár mindenkinek, akinek ilyen klímája van és az ELMÜ vagy az ÉMÁSZ szolgáltatásait veszi igénybe. De másnak sem kell gondba esni, mert számukra még mindig ott van a H-tarifa. Na de ezek már nagyon részletbe menő dolgok. Ha komolyan érdekelnek, akkor nyugodtan olvassatok után, a futesklimaval.com oldalon mindent megtaláltok, vagy ha valamit nem, akkor a kérdésetekre szívesen válaszolnak nektek.