A szomszéd fűje mindig zöldebb

Hogyha két panzió egymás mellett üzemel, akkor elkerülhetetlen valamilyen mértékű rivalizálás közöttük, még ha a vezetőjük amúgy jó barátnőknek is mondhatók. Így jártunk mi is Katával, akivel kisiskolás korom óta jóba voltam, és úgy néz ki, annyira egy rugóra járt az agyunk is, hogy mind a kettőnknek ugyanaz a vállalkozás jutott eszünkbe: szállodát nyitni. Továbbra is jóban voltunk persze, de mindig ott volt az a versengés, hogy kihez jön több vendég. A legtöbbször én álltam nyerésre, de a tavalyi nyáron végül volt egy nagyon jó húzása: a napelemes rendszer felszerelése úgy megdobta a bevételeit, hogy egy ideig a szeme elé se mertem kerülni, annyira lekörözött!

Pedig először milyen bolondnak hallottam, amikor megtudtam, hogy napelemes rendszerben gondolkodik. Számomra akkor az még egy szinte ismeretlen fogalom volt – legalábbis ahhoz képest, hogy az óta mennyit tanultam róla – és úgy láttam, hogy csak az idejét és a pénzét vesztegeti a telepítésével. Persze ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna, de addig még nem tudtam utánaszámolni, hogy mennyit spórolhat vele, vagy hogy a környezetvédelem mennyire jót tehet a profiljának. Egyszerűen nem volt meg hozzá a tudásanyagom, hisz én nem olvasgattam ilyen témában cikkeket, vagy híreket. Még a fotovoltaikus rendszer kifejezésről se tudtam, hogy mit jelent, pedig ugyanúgy a napelem rendszerre utal az is, csak jobban használja a szakszót.

Az egyik nap azonban arra lettem figyelmes, még a nagy nyári szezon kezdete előtt, hogy Katáéknál nagy sürgés-forgás van, és valamit építkeznek. Hát nyilván nem bírtam magammal, és átmentem megkérdezni, hogy mi történik, mire ő széles mosollyal elmondta, hogy az új napelem rendszer feltelepítésébe csöppentem bele. Egy kicsit beszélgettünk, majd mosolyogva mentem haza, hogy milyen felesleges dolgokra költi a pénzét.

Utánanéztem annak, hogy mennyibe kerülhetett ez neki, és akkor jött először a kis aggodalmam, mert bár megtaláltam annak a végnek az oldalát, aki a napelem rendszerét telepíti, ott elég meggyőző érveléseket olvastam arról, hogy ez bizony igenis megéri. Elég jól láthatóan kimutatták, hogy a legtöbb családi házra akár már tíz év alatt is megéri a beruházás, és akkor hotelnél, a magas áramhasználat miatt lehet, hogy akár gyorsabban is. Ráadásul, ha ez így van, akkor az árait is lejjebb tudja vinni, és akkor mi akadályozza meg a vendégeket, hogy oda menjenek, ne pedig hozzám? Ekkor még el tudtam hessegetni ezeket a gondolatokat azzal, hogy ő biztos nem gondolta át ilyen alaposan ezt a dolgot, csak a trendekkel haladt.

napelemes rendszerArra aztán rá kellett jönnöm, hogy az mindegy, hogy ő átgondolta-e, vagy nem, mert a villanyszámlája attól még kevesebb lesz, és ezen nem fog semmi változtatni. Ő már a nap energiájából tud áramot csinálni, és nincs kiszolgáltatva a közművek szeszélyeinek, nem annyiért fogja megvásárolni a wattokat, mint mi, hanem mondhatni ingyen kapja meg ugyanazt. Ez pedig már rögtön megjelent nála profitban, amit nagyon ügyesen vissza tudott forgatni a szálloda bevételeibe, és egyetlen nyári szezon alatt lehagyott – csak azért, mert a napelem rendszer ennyire jó bevételnek bizonyult.

És ha ez még nem lenne elég, mindenki elkezdett róla beszélni! Az embereknek tetszett, hogy van egy olyan panzió, aki komolyan foglalkozik a környezetvédelem kérdésével, és nem elégszik meg csak annyival, hogy egy posztert rak ki a zöld energiáról a recepciónál, hanem lép is az érdekébe. Meg tudom érteni, én is fontosnak tartom az üvegházhatás elleni védekezést, hisz a gyerekeinkre is ezt a Földet fogjuk ráhagyni – de hogy ennyi plusz vevőt vonzzon az üzlet?!

A szezon lecsengésére világossá vált, hogy a napelem rendszer egy olyan befektetés, ami sokkal hamarabb megtérül, mint ahogy gondolná az ember. Így aztán összeszedtem minden bátorságom, átmentem Katához, és megkérdeztem, hogy milyen tapasztalatokkal tudna engem is segíteni a beruházásban.

Szerencsére nem nevetett ki, és nem dörgölte az orrom alá, hogy győzött. Azt mondta ugyanis, hogy minden bevételnél sokkal fontosabb az, hogy én is rászántam magam arra, hogy környezetbarát forrásból szerezzem az áramot. Így ugyanis rengeteget segíthetünk a bolygón, és nem csak azért, mert mi magunk áramot spórolunk meg. Ha ugyanis a hozzánk látogató vendégek azt látják, hogy ez egy ilyen jól működő dolog, akkor ő maguk is kedvet fognak kapni hozzá, és talán szívesebben fognak beruházni a napelem rendszerre, ami az ő házuk működtetéséhez kell.

A felszereléshez egyértelműen azt a céget javasolta, aki nála dolgozott, mert mint mondta, azóta se volt semmi probléma a munkájukkal. Mind a paneleket, mind az invertert gond nélkül beszerelték, és az óta is jól szuperálnak. Legfeljebb tisztítani kell a napelemeket, hogy maximális hatásfokon működjenek, de azt is ritkán, és arra azért eléggé felkészültek az elején, hogy vele jár.

Így aztán következő tavasszal mi is megejtettük a beruházást, és minden pont úgy ment, ahogy terveztük. Még az idény előtt akartunk végezni vele, hogy a látogatóknak ne kelljen az építkezések alatt ott lenni, és ez gond nélkül megvalósult, hisz nagyon gyors munkát végeztek a megbízottjaink. Így aztán nagyon hamar tapasztaltuk az olcsóbb áramot és a környezetvédelem jó hatásait – Katáéknak az elejétől fogva teljesen igaza volt! Most már csak az a kérdés, hogy mikor sikerül annyit félretennünk a bevételből, hogy a családi házunkra is napelemes rendszer kerülhessen.