Kellemest a hasznossal, avagy jótanácsok a hegesztésről- nem csak focistáknak

Az én barátom gépészmérnök, de ennek ellenére fociőrült, imádja a frissen vágott fű illatát a focipályán edzés közben, a kemény gyakorlatokat és a vérében van a játék, a labda formája, 4 éves kora óta szívvel-lélekkel szereti a focit, nem csak a sportot űzni, nézni is a válogatottak meccseit. Mint a legtöbb focirajongónak, neki is nagy kedvence és példaképe az Aranycsapat, annak tagjai: Kocsis, Lóránt, Grosics, de legfőképp az emblematikus labdarúgó etalont, Puskást szereti.

Így nem is volt kérdés, mikor szóba került a nyaralásunk, hogy hová menjünk, amint egy barátunk blogját olvasgatva meglátta a Puskás Panzió nevet, már le is nyomta a foglalás gombot. Nehezen tudtam elképzelni, mit fogunk csinálni egy „focista-nyaralóban”, de végül is az egyik legjobb kirándulásunk volt, amit valaha tettünk.

Nem csak a wellness részleg okozott meglepetést, amit mindketten imádunk, de mivel a szálló vendégeinek kényelméért és szórakoztatásáért mindent megtesznek, fociedzéseket is tartanak. Így a barátomnak nem is kellett lemondani a hétvégi edzésről, természetesen egyből jelentkezett a csapatba, be is került csatárként. A sors iróniája, hogy a csapat edzője szintén gépészmérnök volt.  Ritka, amikor olyan emberrel találkozunk, aki mindkét szenvedélyünket osztja, mindenesetre egész estére megvolt utána a témájuk, lelkesen beszélgettek mellettem a nagyipari berendezésekről és a gépek szereléséről, hegesztésről.

Az edző éppen hegesztőt keresett a saját cégéhez, arról panaszkodott, eddig nem talált olyan embert, aki folyamatosan tudott volna nála dolgozni, ráadásul állandóan neki kellett utánajárnia, hogy hol lehet a legjobb áron acetilén palackot beszerezni, és egyáltalán kitől érdemes. A barátom pedig nem csak egy jól dolgozó alvállalkozót tudott neki ajánlani, de egy olyan gáztermékekkel foglalkozó céget is, akik lakossági és ipari mennyiségben is szállítanak házhoz acetilén és persze többféle gázpalackot is. Az edző nagyon örült neki, hogy végre talált egy olyan gázpalack futár céget , ahonnan biztonságosan szállítják házhoz az acetilént. Ugyan maga a gáz nem mérgező, de a szállítása mégis eléggé körülményes, hiszen könnyen alkotóelemeire tud esni, igazán labilis, és érzékeny a nyomásra és hőre is. Színtelen és szagtalan, de amikor oxigénnel keveredik, bizonyos körülmények között hajlamos lehet nemcsak a bomlásra, de a robbanásra is! Szerencsére egy új törvény miatt a fekete kereskedelemnek vége, így az utcán csengető árusoktól már nem vehetünk olyan gázpalackokat, melyek akár vékony anyagból is készülhetnek, könnyen hasadnak és robbanásveszélyesek. Nekik megérte áfa nélkül árusítani, a sok esetben olcsóbb külföldi gázt, ami természetesen a legtöbbször bevizsgálva sem volt. Ennél a cégnél már a legnagyobb nyugalommal rendelhetünk acetilén palackot, akár olyan esetekben is, amikor nagyon sürgős munkához kell, hiszen a cég igyekszik a lehető leggyorsabban és leglogikusabban kiszállítani a megrendelt termékeket. A barátom mesélte, hogy egy barátjának nagyon fontos lett volna, hogy minél hamarabb kézhez kapja a palackot, és mivel a szerencse épp felé fordult, néhány perc alatt meg is kapta, amit rendelt, természetesen a futárcég autója épp arra járt, de ez is bizonyítja, mennyire képesek igazodni az igényekhez. Nagy meglepetésekre pedig nem kell számítanunk, ugyanis előre megbeszélt időpontok alapján szállítanak (a legtöbb esetben). Kis mennyiségű, 0,8 kg töltetű űrtartalmútól kezdve egészen a 10 kg-os kiszerelésig többféléből válogathatunk, úgyhogy még az egyéni igényeket is kielégítik az ipari mennyiség mellett.

Sokat beszélgettek még erről a témáról, de azt hiszem, mindkettejük számára meghatározó volt, olyan információkat tudtak cserélni és kapni egymástól, ami nagyon hasznos volt később számukra. Néha akkor jönnek a legjobb dolgok, amikor engedjük őket beáramolni az életünkbe, és lám, egy csodás pihenés közepette szembejött velük a munka, de a kellemes oldala, ami nem nyomasztó, hiszen csak arról beszéltek, ami érdekes számukra, és egymást segítve töltötték el az estét, néhány órát beszélgetve.

Egy másik pozitívum a kirándulásból (ugyanis elég sok volt neki, a környék, a szálláshely témája, a vendéglátás), hogy nekem is hasznos volt mindez, hiszen sosem tudhatjuk, mikor fogjuk felhasználni a különböző témákban megszerzett tudásunkat, ezért remélem, egyszer majd én is tudok tanácsot adni egy hegesztőnek vagy gépészmérnöknek arról, hol tudja megvenni a legjobb és biztonságosabb acetilén palackot.