Még egy nyaraláson is tudunk tanulni…

Tavaly nyáron egy nagyobb baráti társasággal voltam nyaralni. A fiúk, mint általában imádták a focit, így nem volt kérdés, hogy a Puskás Panzióban szállunk meg. Azért éppen oda mentünk, mert ez a panzió laikusok számára tart fociedzéseket profi edzők segítségével, és persze mert a fiúk várták azt, hogy találkozhassanak más focirajongókkal. A fiúk nagyon élvezték az edzéseket, az összes napot szinte végig a pályán töltötték. Mi, lányok inkább a wellness részlegen múlattuk az időt, emellett pedig sokat voltunk a szabadban is. Összességében nagyon jó tapasztalatokról tudok beszámolni. Mindannyian nagyon élveztük az ott eltöltött időt; a fociedzések jó hangulatúak, a wellness részleg fantasztikus volt. Emellett pedig az sem utolsó, hogy az egész panzió nagyon jó hangulatú, és a személyzet is kedves, és mindenre felkészült.

napelem rendszerAz egyik napon a tulajdonossal beszélgettem, és elmesélte, milyen beruházások várhatóak náluk a közeljövőben a korszerűsítést célozva. Rólam köztudott, hogy környezetvédő vagyok, emellett a napelem híve, a szüleimet például évek óta próbálom meggyőzni arról, hogy a vidéki házunkat alakíttassák át napelemmel működővé. A szüleim ódzkodnak ettől, mindig azt mondják, hogy nem szeretnék meglépni ezt, mert egyrészről költséges, más részről pedig sok munkával jár. Pedig szerintem valójában csak nem tudják, hogy mit jelent maga a napenergia vagy a napelemes rendszer. Pedig ez majdhogynem a legegyszerűbb és legtermészetesebb dolog a világon. Maga a napelem rendszer azon az elven működik, hogy az eszköz az elektromágneses sugárzást képes villamos energiává, azaz elektromos árammá alakítani. Persze napelemből is rengeteg féle van. A Puskás Panzió tulajdonosa sokat mesélt nekem arról, hogy ők hogyan döntötték el, hogy melyik fajta napelemmel ruházzák fel majd a vendéglátó egységüket; mint kiderült, a napelemek között az a különbség, hogy különböző kémiai vegyületeken alapszanak. Amikor a tulajdonos ezt mondta, nem teljesen értettem, hogy pontosan mit ért ezalatt, ezért utánanéztem az interneten, és találtam egy weboldalt, ahol egy jó gyorstalpalót olvashatunk, amennyiben érdekelnek minket a napelemes rendszerek. Ezen a weboldalon kellő mennyiségű információt találunk a napelemek különböző fajtáiról, ezek árairól, illetve arról is, hogy pontosan hogyan történik egy ház napelemessé alakítása.

Van még egy dolog, amiről fontos beszélni, hogyha valaki azon gondolkozik, hogy napelemessé alakítja az otthonát. A legtöbb ember, sokszor, még ha szeretné is napelemesíteni a házát, azért nem teszi meg végül, mert a napelem nem tűnik túl olcsó megoldásnak. Emiatt sokan elriadnak ettől a megoldástól. A feljebb említett honlap elolvasásával viszont megtudható, hogy bár az átalakítás valójában nem olcsó mulatság, néhány év kérdése, és a napelem ára megtérül. Az, hogy ez mennyi idő alatt történik meg, rengeteg dologtól függ. Először is függ attól, hogy maga a ház, amire felkerült a napelem mekkora, és mennyi energiára van szükség az ellátásához, emellett pedig attól, hogy milyen típusú napelemmel ruháztuk fel (hiszen a különböző típusok eltérő hatásfokkal rendelkeznek). A weboldal szerint azonban átlagosan 8-13 év alatt térül meg a vásárolt napelemes rendszer ára. Mindenki döntse el magának, de szerintem ez nem annyira sok idő, hogy emiatt elpártoljunk ettől a lehetőségtől. Nem beszélve arról, hogy miután visszahozta az árát a berendezésünk jóval kevesebb kiadásra számíthatunk, legalábbis ezen a téren. Pontosan ezért én mindenkinek javaslom, akinek van lehetősége, hogy legalább gondolkozzon el ezen, hiszen nem csak környezetbarát, hanem összességében költséghatékony megoldásról van szó.